1-4-2020 Blauwe Flits

Het is voor iedereen een rare tijd nu. Geen activiteiten meer buiten de deur, dan af en toe boodschappen doen. Om nog maar niet te spreken over de mensen in de vitale beroepen, die overuren draaien. Ik hoop dat we er met zoveel mogelijk mensen goed door heen komen. En dat iedereen er het beste van maakt.
In deze eerste blog van mij wil ik iets meer laten zien over het ontstaan van een houtdruk.
De ijsvogel is een prachtig dier, met zijn felle blauwe kleuren. Hij vangt vissen uit het water met een enorm snelle duik. Ik heb hem al een paar keer mogen aanschouwen, al is dat vaak een kwestie van een blauwe flits in een paar seconde. Ik vind het altijd weer bijzonder om een ijsvogel te zien en word er ook altijd blij van. Eén keer kon ik hem langer bewonderen. In de winter toen ik boodschappen ging doen in de wijk Beijum in Groningen, zat hij op een tak boven het water. Het was verder helemaal stil, alleen die ijsvogel en ik. Tot hij wegvloog. In de winter hebben ijsvogels het moeilijk als het water bevroren is. Ze kunnen dan niet vissen en in erg strenge winters kan de populatie behoorlijk dalen.


De houtdruk die ik van de ijsvogel heb gemaakt bestaat uit zeven lagen. Elke laag is uit hetzelfde plankje gesneden en met een nieuwe kleur inkt ingerold en onder de pers door gehaald. De titel ‘Blauwe flits’ vind ik passend omdat ik hem meestal zo ervaar.